Собственикът на незаконното сметище под магистрала Струма  засега е единственият

...
Собственикът на незаконното сметище под магистрала Струма  засега е единственият
Коментари Харесай

Собственикът на незаконното сметище под "Струма" се оказа единствен обвиняем

Собственикът на противозаконното бунище под автомагистрала " Струма "   към този момент е единственият упрекнат за провалите по виадукта. След пожара миналата седмица 10-километров сектор остава затворен за най-малко месец и половина, а придвижването се пренасочва по обходни направления. Това води до тежки тапи, а към този момент има и починали в злополука по обходното трасе.

Собственикът на " Феникс "  Кольо Илиев е упрекнат за закононарушение срещу околната среда поради позволена небрежност при активността на компанията и за запалване и заличаване по несъобразителност на непознато имущество. Определена му е парична гаранция в размер на 5000 лева и му е наложена възбрана да напуща страната, стана ясно на брифинг в Кюстендил, в който участваха говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова и окръжният прокурор Камелия Стефанова. При разпитите Илиев е отказал да дава пояснения. Той има период от една седмица да внесе гаранцията си. За първото закононарушение се плануват затвор от 2 до 8 години и санкция от 10 до 50 хиляди лева, а за второто - отнемане от независимост до 5 години. „ Това, че е повдигнато обвиняване против едно лице, не значи, че досъдебното произвеждане е завършило ”, казва Арнаудова. Така тя се пробва авансово да парира обвиняванията, че за противозаконната активност на компанията се е знаело от години, само че длъжностните лица от пътната администрация, инспекцията за запазване на околната среда и общинските управляващи не са си свършили работата.

„ Държа да отбележа, че следствието не се организира само и единствено по повод активността на търговеца. Ние ще проверим и активността на всички контролни органи, а точно АПИ, кмета на Дупница “, показва от своя страна прокурор Стефанова. В предоставения констативен протокол от РИОСВ-Перник е открито, че в терена под моста на автомагистралата има складирани боклуци, посочени са като тип и е обещано наставление всички те в период до 31 юли 2019 година да бъдат преместени и почистени. „ Както знаете, пожарът породи на 13 август. Целта ни е да установим какво са създали контролните органи след 31 юли, докато е трябвало мястото да бъде почистено от сдружението “, споделиха още от прокуратурата.

БЛОКАДА

Работна група от Университета по архитектура строителство и геодезия обследва провалите по колоните на моста на автомагистралата. Инженер Димитър Назърски изясни, че по-тежко засегнатата част от виадукта в посока Кулата евентуално ще може да бъде пусната най-рано след месец и половина. " Има няколко колони, на които бетонът, а респективно и армировъчната стомана са наранени по-тежко от пожара. Очевидно температурата е предходна 800 градуса. За благополучие в гредовата система на моста това топлинно влияние е по-слабо, само че въпреки всичко и там ще продължим да изследваме ", разяснява Назърски, съгласно когото движението в посока София ще бъде пуснато „ може би в границите на 2-3 седмици “.

 

 

  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР